Pressmeddelanden

2013-10-12
Mästarnas Mästare till Karlshamn
Mästarnas Mästare i Karlshamn  kommer att äga rum 2-3 /5 2014 med Karlshamns Vandrarhem & Mattias Sunneborn som Arragörer.
Mer information på här.
 

2013-07-05
Vandrarhem fyller 80 år , 2013
Var med och fira en mångsidig jubilar!

I maj 2013 var det 80 år sedan STF öppnade det första vandrarhemmet i Sverige - någonting som vi självklart vill passa på att fira tillsammans med dig!

Under resten av 2013 fram till nästa födelsedag i maj 2014, så kommer vi att uppmärksamma detta med mängder av aktiviteter inom Stf´s regi.

Vandrarhemmets historia

Den svenska vandrarhemshistorien startade i maj 1933 då Svenska Turistföreningen öppnade det första Svenska vandrarhemmet på Brahegatan 56 i Gränna. En övernattning i Gränna kostade 50 öre, om man tog med sig egna lakan. Redan samma år slogs portarna upp till 28 andra vandrarhem runt om i Sverige.

När STF grundades 1885 var vi framförallt en förening som verkade i fjällen, men under 1930-talet fick vi propåer från medlemmarna som även ville kunna resa i resten av Sverige och bo bra på vägen.
 
I slutet av 1932 fick STFs styrelse ett brev från en arg medlem som kritiserade organisationen för att den ägnade så mycket energi och resurser åt fjällverksamheten och att styrelsen ”omedelbart skulle taga ställning till huruvida föreningen önskar främja särskilt den mindre bemedlade ungdomens färdeliv genom upprättande av ett system av tältplatser och härbergen längst de viktigaste vandrings- och cykelledera i södra och mellersta Sverige”.

Styrelsen antog utmaningen och redan nästa sommar öppnade 29 vandrarhem som lockade 
8 200 gäster. Redan två år senare fanns det 187 stycken vandrarhem i STF regi som besöktes av 173 438 personer. Variation av vandrarhem var redan från början många och gästerna kunde välja mellan att bo i lador, skolsalar, hembygdsgårdar, kloster, medeltida hus och slottsmiljöer.

I början av 50-talet blev det allt vanligt att vandrarhemmen drevs av privata entreprenörer som skrev franchiseavtal (franchise) med STF och betalade en viss procent av omsättningen till föreningen. Detta gör STF till Sveriges äldsta och största franchisekedja vid sidan av Coop – och startade innan franchise blev ett allmänt begrepp då McDonalds etablerade sig i Sverige på 70-talet.
 
Ordet vandrarhem härstammar med andra ord från denna tid och STF, då föreningen inte tyckte att namnet härbärgen lockade, utan valde ett ord som istället förknippades med fjällvandring och att det skulle kännas som ett hem. Vandrarhemmet var född!

Under de här 80 åren har vi på STF arbetat hårt med att fortsätta utveckla vandrarhemserbjudandet och driver idag över 320 stycken vandrarhem i hela Sverige, från Smygehuk i söder till Riksgränsen i norr. Variationen är fortfarande lika bred som för 80 år sedan med fantastiska boenden i allt från röda stugor i hjärtat av glasriket, till gamla sågverk i början av Höga Kusten, elevhem Karlshamn, designvandrarhem i Stockholm och Jumbo Jet på Arlanda.

Vi i Karlshamn har renoverat och uppgraderat  vandrarhemsrummen så vi nu även har Hotellservice på  12 av rummen. Där finns wc, dusch, 32" tv och kylskåp på rummen. Alla har sedan utöver detta tillgång till ett fint tillagningskök och även ett samlingsrum.
 

Boka på 0454-140 40